Marloes van Schaik is projectleider van het project Boer Bistro, een samenwerkingsproject met Plattelandsjongeren.nl, NAJK en Sfyn. Samen helpen wij jongeren, tussen de 16 en 30 jaar, diners te bedenken en organiseren. 

Stichting PJS | Jongerenwerk | najk | wereldboeren

Een aardappel van de akker uit Winsum, een komkommer uit de kas in Borssele en melk van koeien uit Vaals… De wereld ligt op ons bord, maar waar komt al dat eten eigenlijk vandaan? Steeds minder jongeren weten waar hun eten vandaan komt, hoe het groeit en op welke manier het geproduceerd wordt. Dat is merkwaardig. Boeren en tuinders zijn immers de helden van ons voedselsysteem. Zij zorgen ervoor dat wij dagelijks goed en gezond voedsel op ons bord hebben.

Om de kloof tussen stad en platteland te dichten, nodigt Boer Bistro 120 jongeren uit om bij een boer op het erf een diner te organiseren. Niet zomaar diners. Unieke diners, in samenwerking met bekende chef-koks, op diverse locaties verspreid door heel Nederland. 

Boer Bistro is een project waarin een groep jonge, ondernemende doeners stad en platteland met elkaar verbinden. Verhaal na verhaal. Diner na diner. Zo laat Boer Bistro zien dat jongeren in hun eigen omgeving het verschil kunnen maken. Juist zíj hebben het talent en de ambitie om boer en burger met elkaar te verbinden en de toekomst van ons voedselsysteem te kunnen sturen.

Boer Bistro is er voor de creatieveling, de reporter, het haantje-de-voorste, de out-of-the-box denker, het organisatietalent en het muurbloempje… Iedereen tussen de 16 en 30 jaar kan zijn of haar talenten ontwikkelen tijdens Boer Bistro. Als vrijwilliger worden zij van begin tot eind betrokken bij het project. Ze denken mee over de invulling van de diners en kiezen welke rol zij hierin willen vervullen. Hierbij wordt rekening gehouden met hun ambities en interesses, maar ook met de beschikbare tijd van de jongeren.*

*Boer Bistro vindt plaats in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Tijdens de maatschappelijke diensttijd doen jongeren iets voor een ander. Hierbij leren zij hun talenten te ontwikkelen, hun interesses te verbreden en hun CV een boost te geven. De diensttijd is vrijwillig en start in september 2018.